Värsta Bästa Nätet!

2020-01-15

Boel & Jan stödjer Skolprojektet 2.0 – Värsta bästa nätet. Ett projekt från ”Lets make love great again” där man vill skapa en större kunskap, ge konkreta råd till våra barn och deras närvaro på nätet.

2019 distribuerades drygt 100 000 exemplar ut gratis till nästan alla fjärdeklassare i Sverige. Nu tas nästa steg i projektet där ALLA elever i (årskurs 3-7 och specialklasser) Sverige erbjuds att få ett eget exemplar av boken “Värsta Bästa Nätet”. En bok skriven av Maria Dufva.

Maria arbetade som kriminolog och medlare vid brott under 13 års tid i samarbete mellan polis och socialtjänst: Stödcentrum unga brottsutsatta. Idag föreläser hon på heltid och har skrivit två böcker: Mitt barn på nätet (2017) och Värsta bästa nätet (2018).

I ”Värsta bästa nätet” vänder sig Maria Dufva direkt till barnen för att berätta hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Boken ger konkreta råd om hur man agerar till exempel när någon som vill videochatta säger att kameran är trasig eller när man får ett otäckt kedjebrev som säger att mamma och pappa kommer att dö om man inte skickar vidare.

Maria Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjar kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man beter sig för att vara en schysst kompis. Vad gör man till exempel när bästa vännen delat med sig av en riktigt jobbig hemlighet? Och när är det okej att ta bilder av sina kompisar?

”Värsta bästa nätet” tar till exempel upp hur man blir mer källkritisk och kan känna igen fejkade nyheter.

Det här är “Lets Make Love Great again”